Pin It

Τι είναι το VDSL; Μπορώ να το αποκτήσω;

Share Button

vdsl

Τι είναι το VDSL; Μπορώ να το αποκτήσω;

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα καυτό θέμα και μια τεχνολογία που ήρθε στην καθημερινότητα μας πρόσφατα για να μείνει και να εξελιχθεί, το VDSL. Όταν ακούμε VDSL το μυαλό πολλών από εμάς  πηγαίνει κατευθείαν σε μεγάλες ταχύτητες internet. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα η ουσία του VDSL. Πρόσβαση στο Internet με ταχύτητες μεγαλύτερες των 24Mbps. Απίθανο ε; Ας δούμε όμως λίγα παραπάνω πράγματα και το κατά πόσο μπορούμε να έχουμε μια VDSL γραμμή στο σπίτι ή την επιχείρηση μας.

Μια σύντομη ιστορία

Λοιπόν όπως όλοι ξέρουμε, στην αρχή υπήρχε το χάος και μετά ο άνθρωπος, ο υπολογιστής, το internet και τελικά γεννήθηκε το vdsl. Πολύ σύντομη ε;

Ας δούμε μερικά ακόμη στοιχεία με πολύ απλά λόγια για το πώς φτάσαμε στην τεχνολογία του VDSL.

Όταν αναπτύχθηκε το internet υπήρχαν ελάχιστοι χρήστες και ακόμη λιγότερα πράγματα που κάποιος μπορούσε να κάνει online. Υπήρχε όμως επίσης μεγάλη ταχύτητα στην εκτέλεση των διαδικασιών που μπορούσαν να γίνουν, όπως πχ η αποστολή ενός email.

Η απλότητα και ταχύτητα εκτέλεσης των παραπάνω  διαδικασιών ήταν κάτι πρωτόγνωρο και οι περιορισμένες αρχικές δυνατότητες του internet φάνταζαν μαγικές στα μάτια των χρηστών που έσπευσαν να δοκιμάσουν το νέο τεχνολογικό θαύμα. Παράλληλα, η εξέλιξη της τεχνολογίας πρόσθετε με τρελή ταχύτητα περισσότερα και πιο σύνθετα χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο internet. Τα παραπάνω οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των χρηστών και sites, αλλά και στην εξέλιξη της τεχνολογίας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Με αριθμούς:

Εξέλιξη αριθμού χρηστών

Το internet ξεκίνησε επίσημα να υπάρχει από το 1983 και μέχρι το 1990 είχε φτάσει τους περίπου  3 εκατομμύρια χρήστες, το 1995 ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε και έφτασε σε κάτι λιγότερο από 45 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το 2000 εκτοξεύτηκε σε πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες.  Στη συνέχεια η εξέλιξη υπήρξε ακόμη πιο ραγδαία και σήμερα μιλάμε πλέον για σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Εξέλιξη αριθμού sites

Επίσης, το περιεχόμενο και μέγεθος του παγκόσμιου ιστού μεγάλωσε εξαιρετικά αφού τα site αυξήθηκαν με απίστευτους ρυθμούς. Από το μοναδικό site του 1991 , φτάσαμε στα 23.500 το 1995, στα περίπου 17.000.000 το 2000 και σήμερα πλέον υπάρχουν πάνω από 650.000.000 sites στο διαδίκτυο.

Δείτε ενδιαφέροντα στατιστικά για την εξέλιξη του internet μέχρι σήμερα αλλά και τι ισχύει αυτή τη στιγμή στο internetlivestats.

Εξέλιξη τεχνολογιών

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η μόνη διαθέσιμη τεχνολογία σύνδεσης στο internet ήταν το ονομαζόμενο dial up, το οποίο χρησιμοποιούσε τις υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές και υποστήριζε ταχύτητες μέχρι 56kbps. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα μόνο τραγούδι χαμηλής ποιότητας θα χρειαζόταν από 10-30 λεπτά για να κατέβει στον υπολογιστή μας, ενώ αντίστοιχα για μια ταινία χαμηλής ποιότητας θα χρειαζόμασταν από 28 ώρες μέχρι και 5 ολόκληρες μέρες!

Ευτυχώς, μέχρι τις αρχές του 2000 μια νέα τεχνολογία σύνδεσης στο διαδίκτυο είχε αρχίσει να εδραιώνεται και ο όρος broadband (ευρυζωνικότητα) να διαδίδεται σιγά σιγά σε oλόκληρο τον κόσμο.

H πιο διαδεδομένη τεχνολογία που εφαρμόζει την ευρυζωνικότητα είναι η τεχνολογία dsl. Το διαφορετικό σε σχέση με την dial up μέθοδο σύνδεσης είναι ότι εδώ η τηλεφωνική γραμμή κάθε χρήστη χωρίζεται σε δύο κανάλια, ένα που μεταφέρει φωνή(τηλεφωνικές κλήσεις) και ένα που μεταφέρει δεδομένα (πρόσβαση στο internet). Αυτό δίνει το πλεονέκτημα ταυτόχρονης χρήσης του τηλεφώνου και του internet και μεγαλύτερων ταχυτήτων στη μετάδοση δεδομένων.

Τι είναι το VDSL;

To DSL ενσωματώνει πολλές διαφορετικές τεχνολογίες, οι δύο πιο διαδεδομένες όμως σήμερα είναι:

  • η ADSL τεχνολογία που χρησιμοποιεί καλώδια χαλκού και αφορά υψηλότερες ταχύτητες λήψης δεδομένων(download- από 512Kbps παλιότερα μέχρι τα διαδεδομένα σήμερα 4, 8 και 24Mbps) και χαμηλότερες ταχύτητες αποστολής δεδομένων (upload- μέχρι 1Μbsps) και
  • η VDSL τεχνολογία που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες και αφορά ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης (μέχρι 50Mbps στην Ελλάδα) αλλά και αποστολής δεδομένων (μέχρι 10Mbps)

Αυτό που έκανε δυνατή την μετάβαση από το ADSL στo VDSL και τις υπερυψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι η αντικατάσταση μέρους του δικτύου χάλκινων καλωδίων των παρόχων τηλεπικοινωνιών από οπτικές ίνες.

Μπορώ να αποκτήσω VDSL για το σπίτι ή την επιχείρηση μου;

Η Cyta έφερε πρώτη στην Ελλάδα την τεχνολογία VDSL και προσφέρει δύο διαφορετικές επιλογές ταχυτήτων VDSL στους χρήστες της. ΤηνVDSL 35Mbps(με upload 3Mbps) και την VDSL 50 Mbps(με upload 10Mbps).

H τεχνολογία VDSL ωστόσο υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς και έτσι δεν είναι διαθέσιμη δυστυχώς στο σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο σημαντικότερος περιορισμός, όπως η ίδια η Cyta επισημαίνει είναι η απόσταση της έδρας σας από το αστικό κέντρο στο οποίο φιλοξενείται ο εξοπλισμός της εταιρείας που θα μπορούσε να σας παρέχει υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Αν η απόσταση αυτή είναι μεγαλύτερη των 1000 μέτρων δεν είναι δυνατόν να πετύχετε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές που παρέχει το ADSL (έως 24Mbps δηλαδή). Ο περιορισμός αυτός, σύμφωνα πάντα με την ίδια τη Cyta αφορά όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς επιμελώς το αποκρύπτουν από τους ενδιαφερόμενους πελάτες τους.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνδρομητές να αγοράζουν την ακριβότερη τεχνολογία, χωρίς να είναι δυνατόν ποτέ να κλειδώσει το router τους σε οποιαδήποτε VDSL ταχύτητα. Προσέξτε ιδιαίτερα λοιπόν ότι πριν αγοράσετε οποιοδήποτε πακέτο VDSL θα πρέπει να γνωρίζετε την απόσταση που σας χωρίζει από το αστικό κέντρο (του ΟΤΕ, από τις υποδομές του οποίου γίνεται ως επί το πλείστον η παροχή VDSL στην Ελλάδα σήμερα).

Άλλοι παράγοντες  που επηρεάζουν την τελική ταχύτητα στο router σας είναι:

  • η ποιότητα των καλωδίων τόσο του δικτύου όσο και του κτιρίου που μένετε ή εργάζεστε
  • οι παρεμβολές από άλλα δίκτυα

Πακέτα VDSL της Cyta

Για το σπίτι:

Για την μικρή & μεσαία επιχείρηση:

Αντίστοιχα, για τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις υπάρχει το πακέτο VDSL 2play στα 35Mbps  Επιχειρηματικό με 39€/μήνα και το VDSL 2play Επιχειρηματικό στα 50Mbps με 45€/μήνα.

Θέλω VDSL. Τι πρέπει να κάνω;

Αν σας ενδιαφέρει κάποιο πακέτο VDSL της Cyta:

Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες μιλήστε τηλεφωνικά μαζί μας στο 801.5555000 ή στο live chat.

Για να μένετε ενημερωμένοι για ότι σας ενδιαφέρει γραφτείτε στο newsletter μας.

 

 

 

Tags: , , , , ,

About the Author

Είμαι η Σοφία Αργυριάδου. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας GetConnected.gr. Είμαι επίσημος συνεργάτης της Cyta και ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, την τηλεφωνία και τις υπηρεσίες CYTA.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top