Pin It

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το roaming (διεθνή περιαγωγή)

Share Button

roaming

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το roaming (διεθνή περιαγωγή)

Δεν είναι σίγουρο πως το έχετε χρησιμοποιήσει, αλλά λίγο πολύ όλοι έχετε ακούσει τον όρο roaming ή διεθνής περιαγωγή στην κινητή τηλεφωνία. Σίγουρα το θέμα έχει απασχολήσει όσους από εσάς ταξιδέψατε στο παρελθόν στο εξωτερικό μόνο για να  ανακαλύψετε ότι το κινητό σας τηλέφωνο δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Έχετε μόλις κατέβει από το αεροπλάνο και έχετε ήδη ενθουσιαστεί με όσα βλέπετε. Βγάζετε το κινητό σας για να καλέσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα πίσω στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς…δε μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήση. Τι δίνει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα; Φυσικά, το roaming που είπαμε παραπάνω. Ας μάθουμε περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες…

Τι είναι το roaming (διεθνής περιαγωγή);

Όλοι όσοι έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό μου, εκτός Ελλάδας;

Η απάντηση είναι ότι ναι θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χάρη στην υπηρεσία της διεθνούς περιαγωγής (roaming). Για την ακρίβεια μπορείτε μέσω της υπηρεσίας να χρησιμοποιείτε το κινητό σας σαν να βρισκόσασταν στην Ελλάδα, για να πραγματοποιείτε δηλαδή κλήσεις, να στέλνετε sms και mms, να πλοηγήστε στο ίντερνετ μέσω 3G κτλ.

Πώς λειτουργεί το roaming;

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό με το κινητό σας, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας στην Ελλάδα συνεργάζεται με έναν άλλο πάροχο στην ξένη χώρα που επισκέπτεστε έτσι ώστε να σας κρατήσουν συνδεδεμένο.  Κάθε πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα κλείνει συμφωνίες με άλλους παρόχους σε διάφορες χώρες του κόσμου, έτσι ώστε όταν οι συνδρομητές του μετακινούνται στο εξωτερικό να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των παρόχων αυτών του εξωτερικού για να συνεχίσουν να επικοινωνούν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. ‘

Μόλις ανοίξετε το κινητό σας στην ξένη χώρα, αυτό λαμβάνει το σήμα του παρόχου που συνεργάζεται με τον δικό σας. Ο τοπικός πάροχος επικοινωνεί με τον δικό σας για να επιβεβαιώσει ότι δικαιούστε χρήση της υπηρεσίας roaming και αν όλα είναι εντάξει, εγκρίνει το κινητό σας τηλέφωνο για χρήση του τοπικού δικτύου. Χρειάζεται μόνο να ανοίξετε το κινητό σας και μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά.

Πληρώνω ακριβά για τη χρήση του κινητού μου στο εξωτερικό;

Όπως όλοι γνωρίζουμε η χρήση του κινητού μας στο εξωτερικό χρεώνεται περισσότερο. Αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στον πάροχο τηλεπικοινωνιών που έχετε επιλέξει στην Ελλάδα, όσο σε αυτόν του εξωτερικού που επιβάλλει κάποιο είδος ενοικίου στον πρώτο για τη χρήση του δικτύου του.

Πριν από μερικά χρόνια, ο χαμηλός ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων για τους συνδρομητές roaming οδήγησε σε εκτόξευση των χρεώσεων της διεθνούς περιαγωγής.

Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά όσον αφορά τις χρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το  2007, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε κανονισμό για την προστασία των συνδρομητών.  Ορίστηκε καπελάκι για τις χρεώσεις εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων στο εξωτερικό.  Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές ισχύουν για όλους τους συνδρομητές, εκτός και αν έχουν ειδικές συμφωνίες με τους παρόχους τους. Η ρύθμιση βοήθησε να μειωθούν κατά πολύ οι χρεώσεις διεθνούς περιαγωγής, οι οποίες εξακολουθούν να προσαρμόζονται και να μειώνονται μέχρι και σήμερα.

Δείτε ένα διασκεδαστικό, σχετικό βίντεο στο Youtube  για τη μείωση των χρεώσεων αυτών.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός διεθνούς περιαγωγής ισχύει στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον στο Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Για τις υπόλοιπες χώρες οι χρεώσεις για τη χρήση της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής δεν υπόκεινται στη ρύθμιση και ποσό προσδιορίζεται από την εκάστοτε εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

Για ενδεικτικές χρεώσεις roaming πριν και αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείτε εδώ.

Χρεώνομαι όταν λαμβάνω κλήσεις, ενώ βρίσκομαι στο εξωτερικό;

Όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό χρεώνεστε τόσο για τις κλήσεις που πραγματοποιείτε, όσο και γι αυτές που λαμβάνετε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο εξής: Όταν γίνεται μια εισερχόμενη κλήση προς το κινητό σας αυτή φτάνει στο κέντρο του παρόχου σας στην Ελλάδα, ο οποίος είναι ο μόνος που ξέρει σε πιο μέρος του κόσμου βρίσκεστε και τη δρομολογήσει προς τα εκεί. Η κλήση όμως δε μπορεί να φτάσει απευθείας στο δικό σας κινητό, καθώς ο πάροχος σας δεν καλύπτει με δικό του δίκτυο τη χώρα που επισκέπτεστε. Συνεπώς δρομολογεί την κλήση στον τοπικό πάροχο-συνεργάτη του στην ουσία σαν να πραγματοποιεί κλήση προς αυτόν στο εξωτερικό και αυτό είναι το κόστος που εσείς επωμίζεστε. Τέλος, ο τοπικός πάροχος στέλνει την κλήση στο κινητό σας. Όλα αυτά φυσικά πραγματοποιούνται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Μπορώ να προστατευτώ από υψηλές χρεώσεις όταν είμαι σε κάποια χώρα της ΕΕ;

Υπάρχει κανονισμός που ορίζει κάποια τέτοια διαδικασία. Το υψηλό κόστος προέρχεται κυρίως από την υπηρεσία δεδομένων. Ρωτήστε την εταιρεία σας αν παρέχει κάποιο μηχανισμό φραγής της υπηρεσίας δεδομένων (π.χ. για πλοήγηση στο διαδίκτυο) στην περίπτωση που η χρήση της υπηρεσίας ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο χρηματικό όριο.

Θυμηθείτε! Η λήψη κλήσεων ακόμη και σε χώρες της Ε.Ε. χρεώνεται. Αντίθετα, η λήψη γραπτών μηνυμάτων διεθνούς περιαγωγής δεν χρεώνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι πρέπει να κάνω πριν φύγω από την Ελλάδα για να χρησιμοποιήσω το κινητό μου στο εξωτερικό;

Για να ταξιδέψετε με το κινητό σας στο εξωτερικό χωρίς εκπλήξεις, πριν φύγετε να μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ενημερωθείτε από τον πάροχο σας:
  • για τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας roaming στον προορισμό σας
  • για το ποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες (κλήσεις,δεδομένα κτλ.)
  • για τις χρεώσεις του roaming αναλυτικά
 2. Ζητήστε ενεργοποίηση της υπηρεσίας roaming από τον πάροχο σας

Τι ισχύει για τη Cyta;

Όταν επιλέγετε ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας της Cyta, γίνεστε εν δυνάμει χρήστης της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής όποτε αυτή σας χρειαστεί.

Πριν φύγετε για το εξωτερικό θα πρέπει να καλέσετε το 13877 (εξυπηρέτηση πελατών της Cyta) για να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα και να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία περιαγωγής.

H Cyta Hellas ως νέος πάροχος στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας ανανεώνει συνεχώς τις συνεργασίες της για διεθνή περιαγωγή και επεκτείνεται καθημερινά και σε νέες χώρες.  Δείτε τις χώρες στις οποίες είναι διαθέσιμη η διεθνής περιαγωγή της Cyta αυτή τη στιγμή.

Δείτε τον τιμοκατάλογο περιαγωγής της Cyta.

Tags: , , , , ,

About the Author

Είμαι η Σοφία Αργυριάδου. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας GetConnected.gr. Είμαι επίσημος συνεργάτης της Cyta και ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, την τηλεφωνία και τις υπηρεσίες CYTA.

1 Enlightened Reply

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ο/Η Βασιλικη λέει:

  Ειμαι ηδη στο εξωτερικο-ιταλια.πως μπορω ν κανω roaming?

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top