Pin It

Μετρήστε την ταχύτητα σας στο Internet

Share Button

metrisi-taxytitas

Μετρήστε την ταχύτητα σας στο Internet

Θα θέλατε να ξέρετε πόσο γρήγορα «τρέχει» το ίντερνετ σας; Και πόσο κοντά είναι η ταχύτητα αυτή σε αυτήν που έχετε αγοράσει από τον πάροχο σας; Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με αριθμούς και να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να καθορίσουμε πρώτα για ποια ταχύτητα internet μιλάμε.

Ταχύτητα ονομαστική ή πραγματική;

Η ονομαστική ταχύτητα είναι αυτή που διαφημίζεται στα διάφορα πακέτα και εμείς επιλέγουμε να αγοράσουμε. Είναι στην ουσία η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που μας προσφέρει ο πάροχος μας με το πάγιο που καλούμαστε να πληρώσουμε. Η πραγματική ταχύτητα της υπηρεσίας μας όμως, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει λιγότερο ή περισσότερο από την ονομαστική τόσο γενικά όσο και από περίοδο σε περίοδο σύμφωνα με μια σειρά παραγόντων.

Διαβάστε αναλυτικότερα τι επηρεάζει και περιορίζει την ταχύτητα σύνδεσης στο internet.

Η ταχύτητα που μπορούμε σε κάθε περίπτωση να μετρήσουμε είναι η πραγματική ταχύτητα.

Ταχύτητα upload ή download;

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται κατά κόρον για τη σύνδεση μας στο internet, το ADSL, είναι θα λέγαμε δύο ταχυτήτων. Με άλλα λόγια η ταχύτητα λήψης των δεδομένων (ταχύτητα download) διαφέρει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα αποστολής δεδομένων (ταχύτητα upload).

Η ταχύτητα λήψης δεδομένων , ή αλλιώς ταχύτητα κατεβάσματος, είναι η ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα φτάνουν από το διαδίκτυο στον υπολογιστή μας. Αυτή είναι και η ονομαστική ταχύτητα που διαφημίζεται στα πακέτα internet των διαφόρων παρόχων (πχ. 4Mbps, 8Mbps, 24Mbps) .

Η ταχύτητα αποστολής δεδομένων, ή ταχύτητα μεταφόρτωσης, εκφράζει την αντίθετη με πριν διαδρομή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα φορτώνονται στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή μας. Αυτή βρίσκεται στα ψιλά γράμματα των πακέτων και οι ενδεικτικές τιμές της είναι 1-3Mbps στα περισσότερα διαθέσιμα προγράμματα.

Στο ADSL υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ των 2 ταχυτήτων, με τη λογική ότι η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου περισσότερο λαμβάνουν δεδομένα (αναζήτηση πληροφοριών, άνοιγμα σελίδων, λήψη δεδομένων εικόνας, ήχου και βίντεο) και σε πολύ μικρότερο βαθμό αποστέλλουν δεδομένα.

Μπορούμε να μετρήσουμε τόσο την ταχύτητα download, όσο και την ταχύτητα upload που επιτυγχάνουμε.

Τρόποι μέτρησης της ταχύτητας

Υπάρχει μια σειρά online εργαλείων που μας βοηθούν να μετρήσουμε την ταχύτητα σύνδεσης μας στο internet. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν test που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε online και μας δίνουν ενδείξεις για τις ταχύτητες στις οποίες «κλειδώνει» το ίντερνετ μας τη δεδομένη χρονική στιγμή της μέτρησης (download & upload).  Ας δούμε μερικά.

Ookla speedtest:

Ίσως το πιο δημοφιλές εργαλείο διαδικτυακών μετρήσεων στον κόσμο, αφού εκατομμύρια χρήστες το χρησιμοποιούν καθημερινά για να μετρήσουν την απόδοση του δικτύου τους. Χαρακτηρίζεται ως ακριβές, αξιόπιστο και πανεύκολο στη χρήση του. Μετράει upload και download ταχύτητες και χρησιμοποιείται και από το κινητό σας για τη μέτρηση της απόδοσης του mobile internet σας.
Το OOKLA προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης σε ταχυτήτων download και upload και της ποιότητας γραμμής στις συνδέσεις μεταξύ τοπικών και διεθνών, διαδικτυακών παρόχων (σε σταθερή & κινητή). Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τα δεδομένα των υπηρεσιών παροχής διαδικτύου και να διαπιστώσουν κατά πόσο τους προσφέρονται οι συμφωνημένες ταχύτητες.

Τεστ ΥΠΕΡΙΩΝ:

Το Υπερίων είναι ένα online εργαλείο μέτρησης της ταχύτητας σύνδεσης στο ίντερνετ , που αναπτύχθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων σε συνεργασία με το M-lab, με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή για τις υπηρεσίες διαδικτύου που λαμβάνει και την προστασία του στη σχέση του με τους παρόχους των υπηρεσιών.

Οι δυνατότητες που παρέχει το Υπερίων είναι μέτρηση της πραγματικής απόδοσης (ταχύτητα download, ταχύτητα upload, χρόνος απόκρισης, απώλεια πακέτων και διακύμανση) με το εργαλείο NDT, έλεγχος για το αν ο πάροχος σας περιορίζει την πρόσβαση σας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (όπως p2p-torrent, video streaming κα) με το Glasnost και ρύθμιση περιοδικών ελέγχων και μετρήσεων της απόδοσης με το M-Lab Notifier.

Τέλος, αν καταχωρήσετε τα στοιχεία σας και πραγματοποιήσετε τουλάχιστον τρεις μετρήσεις βοηθάτε και συμμετέχετε κι εσείς στη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού χάρτη ποιοτικής ευρυζωνικής κάλυψης της Ελλάδας. Επίσης, τα αποτελέσματα των μετρήσεων χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του δικτύου των διαφόρων παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Άλλα εργαλεία μέτρησης είναι το Bandwidthplace , το Testmy  και το Speed.io καθώς και το Speed test της Cyta Κύπρου.

Όσο περισσότερα τεστ πραγματοποιήσετε και σε όσο το δυνατόν διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα, τόσο πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα λάβετε για την κατάσταση της σύνδεσης σας. Αν εντοπίσετε πολύ μεγάλες και σταθερές διαφορές από την συμφωνημένη ταχύτητα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας. Ακόμη κι αν το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί, μπορείτε αν μη τι άλλο να αγοράσετε ένα φθηνότερο πακέτο με χαμηλότερη ταχύτητα.

Τι να προσέξετε όταν πραγματοποιείτε μία μέτρηση

Για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αξιόπιστα τα αποτελέσματα της μέτρησης, πριν ξεκινήσουμε το test:

  • Κλείνουμε όλες τις ανοιχτές ιστοσελίδες, εκτός από αυτή με το test
  • Κλείνουμε όλα τα προγράμματα p2p , πχ μtorrent που μπορεί να στέλνουν ή να λαμβάνουν δεδομένα και αποσυνδεόμαστε από αυτά
  • Προαιρετικά για τέλεια ακρίβεια απενεργοποιούμε προσωρινά και το antivirus
  • Βεβαιωνόμαστε ότι καμία άλλη συσκευή (υπολογιστής, laptop, tablet, κινητό) δεν κάνει χρήση του τοπικού δικτύου μας τη δεδομένη χρονική στιγμή του test

Καταγράφουμε τα αποτελέσματα κάπου, για να τα συγκρίνουμε με επόμενη μέτρηση. Αυτό ήταν!

Για ακόμη περισσότερα θέματα και συμβουλές που σας ενδιαφέρουν, γραφτείτε στο newsletter μας.

Tags: , , , ,

About the Author

Είμαι η Σοφία Αργυριάδου. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας GetConnected.gr. Είμαι επίσημος συνεργάτης της Cyta και ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, την τηλεφωνία και τις υπηρεσίες CYTA.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top