Pin It

Γιατί είναι αργή η σύνδεση μου στο Ίντερνετ;

Share Button

slow-internet

Γιατί είναι αργή η σύνδεση μου στο Ίντερνετ;

To Ίντερνετ έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και οι δυνατότητες του είναι απεριόριστες. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας οτιδήποτε βρίσκουμε online έχει γίνει μεγαλύτερο, με καλύτερη ανάλυση ή/και ποιότητα οπότε για ζήσουμε την διαδικτυακή εμπειρία στο έπακρο χωρίς διακοπές και άλλα προβλήματα,  απαιτείται μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης. Από την άλλη πλευρά οι διάφοροι πάροχοι είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες στους συνδρομητές τους.

Από τις συνδέσεις 512Kbps της προηγούμενης δεκαετίας έχουμε πλέον φτάσει στην ασύλληπτη μέχρι πρότινος ταχύτητα των 24Mbps για το ADSL. Υπάρχουν επίσης με περισσότερους βέβαια περιορισμούς ακόμη και οι υπερυψηλές ταχύτητες του VDSL (μέχρι 50Mbps), που εισήγαγε πρώτη η εταιρεία Cyta στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 2011 . Μάθετε περισσότερα για το VDSL.

Παράγοντες που επηρεάζουν την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που αφορούν την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet που επιτυγχάνουμε και είναι καλό να τα γνωρίζουμε.  Ας τα δούμε…

Το πρόγραμμα που αγοράζουμε από τον πάροχο μας

Ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία «τρέχει» το internet στο χώρο μας είναι η ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης που προσφέρει το πακέτο που έχουμε επιλέξει από κάποιον πάροχο. Η ονομαστική ταχύτητα του συγκεκριμένου πακέτου είναι η μέγιστη δυνατή ταχύτητα σύνδεσης που μπορούμε να πιάσουμε. Για παράδειγμα, αν αγοράσουμε ένα πακέτο που υποστηρίζει ταχύτητα έως 8Mbps, δε πρόκειται να επιτύχουμε ταχύτητα μεγαλύτερη από 8Mbps. Είναι ωστόσο πιθανό να πετυχαίνουμε μικρότερες ταχύτητες λόγω των επόμενων παραγόντων.

Η απόσταση από το Αστικό Κέντρο Τηλεπικοινωνιών

Όσο περισσότερο απέχει ο χώρος μας από το Αστικό Κέντρο Τηλεπικοινωνιών (συνήθως για τη χώρα μας αυτό είναι κάποιο υποκατάστημα ή εγκατάσταση του ΟΤΕ) , τόσο δυσκολότερο γίνεται να πιάσουμε την μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που προβλέπει το πακέτο μας και το αντίθετο.

Η ποιότητα των χάλκινων συρμάτων (ποιότητα των γραμμών στην πόλη ή την περιοχή μας)

Κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιών διατηρεί το δικό του δίκτυο οπτικών ινών το οποίο φτάνει μέχρι το αστικό κέντρο του ΟΤΕ σε κάθε περιοχή. Από εκείνο το σημείο και μετά το σήμα μεταδίδεται μέχρι κάθε σπίτι ή επιχείρηση μέσω του δικτύου των χάλκινων συρμάτων που κατέχει ο ΟΤΕ και το οποίο είναι κατασκευασμένο πολλές δεκαετίες πριν. Όσο πιο παλιό και σε κακή κατάσταση είναι το δίκτυο αυτό, τόσο δυσκολότερο είναι να επιτύχουμε την ονομαστική ταχύτητα του πακέτου μας, όποιον πάροχο κι αν έχουμε επιλέξει.

Η ποιότητα της εσωτερικής καλωδίωσης

Το ίδιο σημαντική για την ποιότητα του σήματος και την ταχύτητα είναι και η καλωδίωση στο δικό μας χώρο, στο σπίτι δηλαδή ή την επιχείρηση μας. Αν η εσωτερική καλωδίωση είναι παλιά και κακής ποιότητας δε μας επιτρέπει να επιτύχουμε μεγάλη ταχύτητα σύνδεσης.

Ο φόρτος του δικτύου

Εφόσον υπάρχουν δισεκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο (και αρκετοί χρήστες βρίσκονται στην περιοχή ή την γειτονιά μας) και το διαδίκτυο όπως και όλα τα δίκτυα έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ημέρας όπου παρουσιάζεται υψηλή χρήση του διαδικτύου ενδέχεται και η σύνδεση μας να επιβραδύνεται.

Ο υπολογιστής (μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο)

Κάποιες φορές το πρόβλημα της χαμηλής ταχύτητας σύνδεσης μπορεί να είναι και λίγο πιο εσωτερικό. Μπορεί η επιβράδυνση να οφείλεται στο μέσο που χρησιμοποιούμε για να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο, πχ τον υπολογιστή ή το laptop μας. Δυνατότητες και χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας όπως η μνήμη RAM και η ταχύτητα του επεξεργαστή μπορούν να επηρεάσουν και να περιορίσουν την ταχύτητα σύνδεσης που επιτυγχάνουμε, αν δεν αρκούν για να υποστηρίξουν την ταχύτητα σύνδεσης που έχουμε αγοράσει.

Τέλος, ένας αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα σύνδεσης στο internet είναι η ύπαρξη κάποιου ιού ή άλλου είδους malware στον υπολογιστή μας, γι αυτό προτείνεται η χρήση ενός καλού προγράμματος antivirus ή internet security προγράμματος για να μας προστατεύει από αυτές τις απειλές.

Πριν αρχίσετε λοιπόν να τα βάζετε με θεούς και δαίμονες και φυσικά των πάροχο υπηρεσιών του Internet αναλογιστείτε που βρίσκεστε σε σχέση με τους παραπάνω παράγοντες.

Για ακόμη περισσότερα θέματα και συμβουλές που σας ενδιαφέρουν, γραφτείτε στο newsletter μας.

Tags: , , , , , , ,

About the Author

Είμαι η Σοφία Αργυριάδου. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας GetConnected.gr. Είμαι επίσημος συνεργάτης της Cyta και ασχολούμαι επαγγελματικά με το ίντερνετ, την τηλεφωνία και τις υπηρεσίες CYTA.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top